Vandaag help ik jou: mijn collega vrouwelijke ondernemer!

Leuk dat je hier weer bent en mijn wekelijkse blog leest! Mijn naam is Brechje en ik ben de founder van All-time Favourites! In de nieuwsbrief en ook op onze social media, heb ik deze week gevraagd hoe ik jou, mijn collega vrouwelijk ondernemer, kan helpen, waar loop je tegenaan en welke vraag kan ik beantwoorden? Want toen ik mijn eigen merk All-time Favourites op ging zetten, moest ik alles alleen doen, uitzoeken en uitvoeren. Dat leverde veel doorzettingsvermogen op, maar dat was soms ook wel lastig en demotiverend. Daarom staat deze blog niet in teken van mij, maar in teken van jou! Alle vragen die ik heb mogen ontvangen, heb ik weten te bundelen in 10 vragen en deze ga ik vandaag allemaal beantwoorden!  

WANT: when women support each other, magical things happen! 

1. Patricia: Ik zou graag meer naamsbekendheid krijgen met mijn café in Purmerend! Mijn café ligt niet in het oude centrum van Purmerend maar in een buitenwijk. Hoe heb jij dit gedaan met jouw tassen?

We kregen veel vragen binnen over naamsbekendheid, zoals deze van Patricia. Er zijn voor naamsbekendheid veel tools. Zoals het adverteren op Facebook. Hierin kun je heel specifiek adverteren op mensen in Purmerend (of welke andere stad dan ook) en zo al deze mensen een leuke advertentie tonen van jouw lokale business. Mijn tip is hiermee te beginnen. Met kleine budgetten kun je veel mensen bereiken. Er zijn genoeg freelancers die dit voor je kunnen doen! Wat ook altijd leuk is, is om samen met een ondernemer uit de buurt, ik zeg maar wat, een autowasserette, iets samen te doen. Bij het wassen van de auto, een gratis kopje koffie bij jou. En bij een lekkere borrelplank bij jou gratis de auto laten stofzuigen. Ik zeg maar wat. Zo vergroot je samen de naamsbekendheid, kost het niet veel budget en jullie business bijt elkaar niet. Zo zijn er talloze creatieve en vrij goedkope manieren om mensen naar je business te lokken. En denk altijd: waarom moet de klant bij mij zijn? Heb ik de lekkerste koffie van Purmerend of de beste appeltaart? Wijn, etc. Zorg dan dat je daarop focust. Voor kwaliteit rijden mensen altijd een stukje om! Succes!

2. Els: Ik ben vlak voor corona als zelfstandig fotografe gestart. Ik zou graag fotograferen voor een leuk modemerk, maar aangezien ik een starter ben zou ik dit ook graag voor een startend modemerk doen. Op welke manier kan ik volgens jou met de juiste mensen in contact komen? 

Om met de juiste mensen in contact te komen, is de eerste vraag: waar bevinden deze mensen zich? In het geval van Els denk ik, dat ze bijvoorbeeld naar het World Fashion Center zou kunnen gaan in Amsterdam. Hier zitten veel mode merken, klein en groot, gevestigd en nieuw. Begin daar eens. Kijk op de website van het WFC en benader wat merken per mail. Bied je diensten aan en ga vervolgens eens in het WFC langs. In contact komen met de juiste mensen vraagt veel pro activiteit en is soms best heel lastig. Het kan een beetje voelen als leuren. Maar dit moet gebeuren. Mensen komen nou eenmaal niet naar je toe. Ik heb ook altijd stad en land af moeten gaan. Of het nou voor de juiste leveranciers was of voor de beste transportverzekering; het moet altijd vanuit jezelf komen en dat is pittig! Maar als het lukt voel je je echt heel goed! Go for it!

3. Johanneke: ik ga bijna voor mezelf beginnen en heb eigenlijk een vraag over de boekhouding; heb je daar tips voor? 

Oei: iets waar ik een verschrikkelijke hekel aan heb: de administratie. Ik heb altijd gefocust op dat waar ik goed in ben en alles wat ik niet kan en te lang duurt om zelf uit te zoeken, heb ik uitbesteed. Ja dat kost geld. Maar mijn eigen tijd is nog kostbaarder. Die besteed ik beter aan mijn tassen en mijn merk. Je kunt niet alles zelf doen, ook al denk je dat je in het begin alles zelf moet doen. Maar iets van de grond krijgen kost zoveel tijd en energie; ga daar goed mee om. Besteed die belangrijke tijd niet aan het uitzoeken van hoe je boekhouding moet. Laat dat aan de professionals over. Zo sta ik erin althans! 

4. Anneke: wat vind jij van de campagne die onlangs op LinkedIn werd gelanceerd rondom het tekort aan vrouwelijk leiderschap? Waarbij vrouwen zich een week lang Peter noemden?

Voor degenen die het hebben gemist, dit is het: https://www.adformatie.nl/campagnes/family-achter-ik-heet-peter-campagne . Ja ik was best wel in shock dat er in de Nederlandse top meer mensen Peter heten dan dat er vrouwen zijn. Als vrouwelijke ondernemer en als marketeer (dat is mijn achtergrond) word ik erg blij van een campagne zoals deze. Het is een lastige situatie en ik denk dat er meer vrouwen op zouden moeten staan. Maar er moet ook meer gelegenheid komen voor vrouwen. Dus het snijdt aan twee kanten denk ik. Ik ben groot voorstander van Female Power in de breedste zin! 

5. Jennifer: ik ga 2 maanden naar Thailand omdat ik voel dat ik een andere richting op moet. Heb jij tips?

Dit vind ik moeilijk. Want dat zit meer in de persoonlijke groei kant dan in het ondernemen an sich. Ik vind dat je zelf aan het roer staat van je eigen leven en keuzes. Als voor jou Thailand nu voelt als iets dat je moet doen: GA! Maar zorg dat je met iets terugkomt. Ervaringen, inzichten of wat dan ook! Maar als je de hele wereld over vliegt denkend dat de oplossing daar in Thailand ligt, dan zou dat zonde zijn. 2 maanden zijn lang, dus gebruik die tijd voor jezelf. Ik ben geen lifestyle coach, maar kan je alleen zeggen wat ik denk! Geniet!

6. Kim: ik vraag me af hoe jij omgaat met concurrentie of copy-cats? Ik heb met mijn eigen merk namelijk last van kopieergedrag. 

Deze vraag heb ik heel veel gekregen en ik ga hier een blog aan wijden binnenkort. Ik persoonlijk trek het me aan. Zakelijk doet het me niks want ik geloof in de kracht van mijn merk. Maar persoonlijk ben ik altijd een beetje van slag, vooral omdat ik alle copy cats die er zijn in Nederland, persoonlijk ken. 

7. Julie: ik ben bezig met het opzetten van een eigen merk en moet spullen gaan inkopen in het Verre Oosten. Hoe regel jij je transport en met name alle douane zaken? Ik weet niet waar te beginnen! 

Deze vraag kwam ook vaak voorbij en het antwoord lijkt veel op het antwoord mbt de boekhouding. Dit soort dingen besteed ik allemaal uit. Er zijn ontzettend veel bedrijven die dit voor je kunnen doen! Ga dit niet zelf uitzoeken. Daarvoor is die wereld van douane, import belasting, etc te ingewikkeld voor en je wilt niet dat je daar fouten in maakt. 

8. Sophie: je laat af en toe vallen dat je een business coach hebt. Hoe heb je hem gevonden? Er zijn tegenwoordig zoveel coaches te vinden dat ik niet goed weet waar ik op moet letten! 

Ja zonder mijn coach Ole zou ik nu niet zijn waar ik nu ben met ATF. Ik heb een training gevolgd en Ole is daar de trainer van. Nadat ik die training heb afgerond, heb ik Ole gevraagd mijn coach te worden. Dit is de training: 

https://zealprogram.com

9. Bianca: hoe ga jij om met zakelijke tegenslagen? Ik vind het lastig in deze hele Corona ellende met tegenvallende omzetten om hier als ondernemer blijvend goed mee om te gaan? 

Tegenslagen die met geld te maken hebben zijn echt heftig. Want dat brengt zoveel stress met zich mee. Als het tegenslagen zijn die met veerkracht te maken hebben, dan vind ik dat makkelijker. Als het geld betreft dan raak ik in paniek. Maar dan heb ik gelukkig Ole die altijd aan mijn zijde staat. Die brengt rust en ook visie. Dat helpt mij ontzettend. Voor alle andere momenten zijn lieve mensen om je heen en een goed glas wijn ook helend: soms valt dan de tegenslag mee en werkt dat relativerend.

10. Judith: merk jij weleens dat je als vrouw in zaken anders behandeld wordt? Bijv minder serieus genomen?

Nee dat heb ik nooit gemerkt. Of ik bij de bank zit, of bij mijn leveranciers, bij de accountant of waar dan ook. Ik voel me altijd serieus genomen en gelijkwaardig. Maar nu ik dit typ vraag ik me ook af: komt dit door mijzelf of komt dit door hun?

Dit waren de vragen! Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen! Lieve Miss, succes met je Biz!

Groetjes Brechje 

 

1 reactie

Dag Brechtje

Wat geweldig dat je andere vrouwen ondersteunt en inspireert! Bedankt voor het doorgeven en delen van je ervaringen en kennis

Barbara 05 februari, 2022

Laat een reactie achter

All comments are moderated before being published